IT consultant worden? Denk hieraan!

Consultancy

Een IT consultant adviseert en ondersteunt bedrijven bij de introductie of verdere ontwikkeling van IT-systemen. Er zijn veel manieren om de baan te krijgen en het salaris is indrukwekkend.

Wat doet een IT consultant?

Ze zijn erg populair op de arbeidsmarkt en bijna elk groter bedrijf in Nederland heeft ze nodig: IT consultants. Als een IT-project te groot of te ingewikkeld is, worden ze ingeschakeld. Haar job is een van de meest gevarieerde binnen de IT-beroepen. Als je hier wilt overleven, moet je een echt allround talent zijn.

IT consultants bewegen zich tussen de IT- en de zakenwereld. Ze fungeren als een interface tussen managers, ontwikkelaars en ingenieurs. IT consultants zijn zoiets als “tolken”: ze vertalen computertechnologie naar de dagelijkse zaken van hun klanten. Dat betekent: als developers en engineers iets ontwikkelen, ondersteunen IT consultants de implementatie en verdere ontwikkeling in het bedrijf. Concreet kan dit bijvoorbeeld de introductie van een e-ticketsysteem bij een vervoersvereniging zijn. Of ze zoeken naar nieuwe oplossingen voor datastromen voor een luchthavenexploitant.

Net als managementconsultants voeren IT consultants ook kwaliteitscontrole uit – maar dan op het IT-gebied van een groep. Het is dus hun taak om tekortkomingen of zwakke punten te identificeren. Het nadien voorstellen en implementeren van oplossingen maakt ook deel uit van de functieomschrijving van de IT consultant. Ze worden ook geboekt om IT-gebaseerde werkprocessen effectiever te maken. Hiervoor vereenvoudigen of verbeteren ze bijvoorbeeld bestaande applicaties of implementeren ze nieuwe systemen.

Mobiliteit is gewild

IT consultants werken zelden aan hun eigen bureau. Ze worden voor verschillende projecten geboekt en voeren deze meestal direct bij de klant uit – ongeacht of de klant in Duitsland of in het buitenland is gevestigd. De projecten worden verzorgd van begin tot eind, dus van planning tot uitvoering. Het opleiden van medewerkers in de nieuwe systemen is een van de taken van de IT-consultants. Afhankelijk van de complexiteit van de taak kunnen projecten voor consultants drie maanden of drie jaar duren.

IT consultants zijn traditioneel werkzaam in een systeemhuis. In zijn naam nemen ze de ondersteuning van de in-house hardware en software op zich. Maar ook organisatieadviesbureaus die zich hebben gespecialiseerd in de IT-sector zijn geschikte werkgevers. IT-consultants verzorgen bijvoorbeeld de advisering op het gebied van SAP of cyber security. De weg naar zelfstandig ondernemerschap is ook mogelijk. Naast de bijbehorende risico’s kan deze optie financieel aantrekkelijk zijn.

Wat een IT consultant moet kunnen

Sommige projecten hebben een krappe deadline: IT consultants werken vaak onder tijdsdruk. Hiervoor moeten ze mentaal en fysiek veerkrachtig zijn. Ze moeten ook zelfstandig en gestructureerd kunnen werken. Reguliere werktijden zoals in een typische negen-tot-vijfbaan bestaan ​​hier niet. IT consultants moeten flexibel zijn in tijd. Daarnaast zijn verschillende soft skills nodig voor succes in de job: goede retoriek en presentatievaardigheden zijn bijvoorbeeld een must. Dit is belangrijk voor constant klantcontact. IT consultants moeten moeilijke kwesties gemakkelijk kunnen uitleggen. Ze moeten ook medewerkers in een bedrijf kunnen trainen in verschillende toepassingen. Je moet ook sociaal zijn en het leuk vinden om in een team te werken. Om ervoor te zorgen dat IT consultants ook voorbereid zijn op internationale klanten, behoort ook een uitstekende beheersing van zowel geschreven als gesproken Duits en Engels tot de vereisten. Afhankelijk van het project werken ze vaak op verschillende locaties. Een hoge reisbereidheid is daarom een ​​voorwaarde.

Om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen, is vaak speciale expertise vereist. Veel IT consultants zijn gespecialiseerd in specifieke industrieën die bij de klant passen. Ze werken dan vaak exclusief voor de auto-industrie, de financiële sector of de telecommunicatie. Uitstekende computervaardigheden en een uitstekend begrip van hardware en software zijn noodzakelijk. Op deze gebieden willen klanten immers speciaal advies. Omdat IT consultants in het bedrijfsleven werken, is kennis van bedrijfskunde een pré. Zo begrijp je ook de bedrijfsprocessen in een bedrijf.

De weg om IT consultant te worden: vereisten

IT consultant: dit is geen beschermde term in Nederland. Er is niet één goede manier om in IT-consulting te komen. Van getrainde IT-specialisten tot ingenieurs en zakelijke IT-specialisten met bedrijfskundige vaardigheden: er zijn verschillende manieren om IT consultant te worden. Ook loopbaanwisselaars met de juiste vaardigheden of met een bedrijfskundige achtergrond kunnen op dit gebied aan de slag. Naast affiniteit met systemen en software is kennis van gangbare programmeertalen een pré. Deze omvatten bijvoorbeeld C ++, Java, PHP, Javascript of Python.

Zelfs als ze niet absoluut noodzakelijk zijn: er zijn ook directe opleidingsmogelijkheden die tot de baan leiden. Sommige universiteiten bieden de masteropleiding “IT-management / consulting” aan. Veel kamers van industrie en koophandel in Nederland bieden ook een passende opleiding aan. Afgestudeerden mogen zich nadien “gecertificeerde IT consultants” noemen – in dit geval een wettelijk beschermde beroepstitel.