Bomen laten kappen om de veiligheid te waarborgen

Wanneer een boom er lang staat, kan het nodig zijn dat hij gekapt wordt. De boom heeft weer en wind overleeft en schaduw geboden wanneer daar behoefte aan was. Het kan wel jammer zijn dat zo’n boom gekapt moet worden, maar in sommige gevallen kan het gewoon niet anders. Ook al is de boom nog zo mooi, de veiligheid voor de omstanders is het belangrijkste. We kunnen in veel gevallen niet zien dat een boom ziek is. Ook kan een boom, omdat hij te hoog is geworden te veel schaduw veroorzaken. Wanneer dat het geval is, kan zo’n boom het beste, maar zo snel mogelijk gekapt worden. Je moet voorkomen dat de boom omwaait en veel schade en leed veroorzaakt.

Wanneer kun je een boom het beste kappen?
Je kunt ervan uitgaan dat een boom in alle seizoenen gekapt kan worden. Is het gevaar groot dat hij omwaait, moet hij natuurlijk direct gekapt worden. Is het niet dringend, dan kan het tijdens elk seizoen worden gedaan.

De lente en zomer
Tijdens deze seizoenen kan goed worden beoordeeld of de boom nog in een goede conditie is. Dat kun je zien aan de groei van bladeren. In veel gevallen zul je tijdens deze periode langer moeten wachten op een hovenier, omdat het een drukke periode is. Ook bestaat de mogelijkheid dat er vogels aan het broeden zijn. Die moet je tijdens die periode niet storen.

Herfst en winter
Tijdens de herfstperiode worden houtrot en schimmels goed zichtbaar. Er is veel loszittend blad tijdens de herfstperiode. Tijdens de winter zal er geen blad meer aanwezig zijn waardoor je beter kan bekijken waar het afval terecht zal komen. Natuurlijk heb je minder groenafval dan tijdens de zomermaanden.

Mag je op eigen houtje een boom kappen?
Of je een kapvergunning nodig hebt, verschilt per gemeente. In veel gevallen zal er wel toestemming worden verleend, maar soms ook niet. De gemeente kan altijd een extra onderzoek doen om na te gaan of de boom daadwerkelijk verwijderd moet worden. De gemeente kan toestemming geven, maar daarbij wel vereisen om een nieuwe boom terug te planten. Neem dus altijd vooraf contact op bij de gemeente om problemen achteraf te voorkomen.

Een juiste beslissing nemen
Wanneer je contact opneemt met www.wigink.nl weet je zeker dat je snel en veilig wordt geholpen. Ze zullen geen onnodige handelingen uitvoeren. Ze doen niets liever dan bomen, bosgebieden en landschappen in topconditie houden. Vraag een offerte op, zodat ze langs komen om te kijken of het nodig is dat de boom wordt verwijderd en wat de kosten daarvoor zijn.