De voordelen van het wonen in Duitsland

Het kopen van een huis in Duitsland heeft vele voordelen. Allereerst zijn de huizen bij onze oosterburen veel minder duur dan in Nederland. Een gewone eengezinswoning bij ons is net zo duur als een vrijstaand huis in de grensstreek in Duitsland. Bovendien kan in Duitsland nog redelijk veel zelf gebouwd worden. U koopt dan dus een kavel en bouwt zelf het huis van uw dromen. Ook de prijzen van bouwkavels liggen veel lager dan bij ons.

Ruimer opgezet

Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar veel mensen vinden het prettiger wonen in de ruim opgezette, degelijke wijken in Duitsland. Bijna iedereen kan een tuin hebben en de auto kwijt op eigen terrein. Ook is er meer natuur in de omgeving. Daar staat natuurlijk weer tegenover dat je vaak veel verder moet rijden voor de verschillende voorzieningen.

Financieel

Het autorijden is bij de oosterburen wat goedkoper dan bij ons. Dat heeft vooral te maken met een verschil in belasting op auto’s (geen BPM)en het lagere tarief van de wegenbelasting.

Een ander financieel voordeel: Wie in Nederland werkt kan vaak gewoon gebruik blijven maken van de hypotheekrente aftrek, ook als de woning in Duitsland staat. Gelet op de lagere woningprijzen maakt dat een verhuizing naar Duitsland extra aantrekkelijk. Zoek daarom een makelaar die kan helpen bij het kopen van een woning in Duitsland.

Mentaliteit

Een ander aantrekkelijk punt is voor velen de mentaliteit en het gedrag van de gemiddelde, moderne, Duitser. In veel Duitse plaatsen is het leven geordender en socialer dan in Nederland. Er is meer sociale controle (wat voor sommigen juist een nadeel kan zijn) en in het algemeen is men vriendelijk en fatsoenlijk.

Ook de goede gezondheidszorg is een factor die wonen in Duitsland prettig maakt voor jong en oud. Doorgaans hoeft men niet lang te wachten op behandeling en is de kwaliteit van de zorg uitstekend.